wielomiany- równość
dus: wyznacz wspolczynniki b, c tak aby wielomian W(x) * F(x) − H(x) był wielomianem zerowym jeśli:
W(x)=−3x+5 F(x)=x2+bx+c H(x)=−3x3−x2−2x+20
W(x)*F(x)= −3x3 −3x2b−3xc+5x2+5bx +5c=−3x3+x2(−3b+5)+x(5b−3c)+5c
W(x)*F(x)−H(x)=x2(6−3b)+x(5b−3c+2)+5(c+4) = 0
i nie wiem co dalej
1 mar 14:06
Tadeusz:
... a co to
wielomian zerowy
1 mar 14:11
dus: ze jest on równy zeru
1 mar 14:13
J:
Jeśli dobrze policzyłeś, to teraz układ równań:
6−3b=0
5b−3c+2=0
c+4=0
1 mar 14:13
Tadeusz:
...oj ....chyba nie koniecznie Kolego J
1 mar 14:18
Trivial:
1 b c
× −3 5
5 5b 5c
−3 −3b −3c
+ 3 1 2 −20 −H(x)
Do rozwiązania:
| ⎧ | 5c−20 = 0 | |
| ⎜ | 5b−3c+2 = 0 | |
| ⎨ | 5−3b+1 = 0 |
|
| ⎩ | −3+3 = 0 | |
(b,c) = (2,4) zdaje się działać.
1 mar 14:24
1 mar 14:24