próbna matura ;/
kurodaaaa ;): heej

mam parę zadań i nie wiem jak się za nie zabrać

pomoże ktoś ?

zad 1. podaj miejsca zerowe tej funkcji oraz jej zbiór wartości
f(x)=||2x−1|−2|−1
zad 2.wyznacz wszystkie wartości parametru m∈R dla których funkcja ma 4 różne miejsca zerowe.
f(x)=(m−5)x
4+4x
2+m+7 , x∈R
zad 3. Na ile sposobów można ze standardowej talii 52 kart wyciągnąć 13 kart tak aby mieć co
najwyżej jednego czerwonego (kier lub karo) asa ? jakie jest prawdopodobieństwo takiego
zdarzenia ?
1 mar 13:30
Tadeusz:
... powtórka przed maturą ... a to typowe zadanka ... −
1 mar 13:33
Tadeusz:
w 2)
m−5≠0
Δ>0
x1+x2>0
x1*x2>0
1 mar 13:36
J: 1) II2x−1I−2I=1 ⇔ [ I2x−1I − 2 = 1 lub I2x−1I −2 = −1] ⇔ [I2x−1I = 3 lub I2x−1I = 1] ⇔ ....
1 mar 13:37
J: W drugim podstawienie x2 = t i warunki,które podał "Tadeusz" ( dla t1 i t2)
1 mar 13:40
1 mar 13:43
52: A tak się zastanawiam w zadaniu 2, to przypadek liniowy będzie ? ( Bo nigdy nie wiem kiedy
spełniają te linowe i jakby ktoś mógł napisać)
1 mar 13:46
Wazyl: Nie będzie. Musi mieć 4 miejsca zerowe!
1 mar 13:48
Tadeusz:
... to może pozwól zrozumieć o co pytasz −
1 mar 13:49
5-latek: Nie bedzie tutaj liniowego bo dla m=5 dostaniesz kawdratowa
1 mar 13:50
52: to dajmy przykład
wyznacz wszystkie wartości parametru m∈R dla których funkcja ma 2 rozwiązania że ich suma jest
większa od 2
f(x)= (m−3)x2+2mx−m+6
przypadek kwadratowy przypadek liniowy
a≠0 a=0
Δ≥0 i co dalej ?
x1+x2>2
1 mar 13:53
Tadeusz:
... tamto równanie było dwukwadratowe
tu masz kwadratowe z parametrem ... dwa rozwiązania ma ono tylko kiedy jest kwadratowym
czyli m−3≠0
Dodatkowo:
Δ
i x1+x2
1 mar 13:56
Wazyl: I ile rozwiązań ma funkcja liniowa?
1 mar 13:56
52: czyli tutaj liniowa nie spełnia bo w treści zadania jest napisane że musi mieć dwa rozwiązania,
tak ?
1 mar 13:58
ZKS:
A czy dla a = 0 dostaniesz funkcje liniową? Nie sądzę.
1 mar 14:00
Wazyl: Pod uwagę brałbyś liniową jak polecenia by brzmiało:
Dla jakiego parametru m f(x) ma chociaż jedno rozwiązanie większe od −2.
Wtedy sprawdzasz jak wychodzi gdy a=0 f(x)=6x−3
Czyli do odpowiedzi dołączasz m=3!
1 mar 14:00
52: Może ktoś zadać mi przykład żeby był warunek liniowy ?
1 mar 14:01
52: Dzięki
Wazyl
1 mar 14:02
ZKS:
Przepraszam myślałem że pytanie tyczy się do zadania na samej górze.
1 mar 14:02