Stereometria
czopo:

Wycinek koła o promieniu 3
√3 po zwinięciu stanowi powierzchnię boczną stożka o wierzchołku
S. Oblicz tangens kąta nachylenia tworzącej stożka do jego podstawy, jeżeli cięciwa AB ma
długość 9.
Ten dłuższy wycinek jest przerywaną linią w ksiązce
pigor: ..., no cóż ...

pokażę jednak, a więc np. tak :
niech
α − miara kąta środkowego w radianach wycinka opartego
na krótszym łuku AB;
R− dł.promienia podstawy stożka, to
2πR = Ł
AB ⇔ (*)
2πR= α* 3√3, gdzie np. z tw. cosinusów
dla ΔABS: cosα= ... = −
12 ⇒ −cos(π−α)= −
12 /* (−1) ⇔
⇔ cos(π−α)= cos
13π ⇒ π−α=
13π ⇔
α=23π ⇒
⇒ z (*) masz 2πR= 2π
√3 ⇔
R= √3 ⇒ H
2= (3
√3)
2−
√32,
gdzie H − dł. wysokości stożka ⇒ H
2= 9*3−3= 8*3= 4*6 ⇒
H=2√6, więc
tg β=H : R=2
√6 :
√3=
2√2 −szukany
tangens kąta .