ostrosłupy
KondiOO: Podstawą ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ABCDW jest kwadrat ABCD. Pole trójkąta
równoramiennego ACW jest równe 120 oraz |AC|: |OW|= 10:12, gdzie O jest spodkiem wysokości
ostrosłupa. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
1 mar 13:04
Rafał28:

|AC| : |OW| = 10 : 12
P
ACW = 120 =
12 * |AC| * |OW|
| | 10|OW| | |
240 = |AC| * |OW| = |
| * |OW| |
| | 12 | |
|OW|
2 = 288
|OW| =
√288 = 12
√2
| | 10|OW| | | 10 * 12√2 | |
|AC| = |
| = |AC| = |
| = 10√2 |
| | 12 | | 12 | |
| | |AC| | | 10√2 | |
a = |
| = |
| = 10 |
| | √2 | | √2 | |
Z Pitagorasa:
|WM| =
√|OW|2 + |MO|2 =
√(12√2)2 + 52 =
√313
P
c = a
2 + 4 *
12 * a * |WM|
P
c = 10
2 + 2 * 10 *
√313 = 20(5 +
√313)
2 mar 14:51