Planimetria
maramasike: 1. Dane są trzy odcinki dł.: 5, 8, 2a+3. Dla jakich wartości a z odcinków można zbudować:
A) trójkąt,
B) trójkąt równoramienny,
C) trójkąt prostokątny?
2.Dany jest okrąg o(A,r), gdzie r=2k−1. Odl. punktu A od prostej l wynosi 10. Dla jakiej
wartości parametru k prosta l:
A) jest styczna do okręgu,
B) nie ma punktów wspólnych z okręgiem,
C) jest sieczną okręgu?
3.Do okręgu o promieniu r=5, poprowadzono trzy styczne. Każde dwie przecinają się w jednym z
punktów A, B, C. Punkty te wyznaczają trójkąt równoramienny, w którym ramiona AC, BC są dwa
razy dłuższe od podstawy AB. Wyznacz dł. odcinków, na jakie punkty styczności dzielą boki
trójkąta.
4. W okrąg o środku O i promieniu 20 wpisano dwa okręgi styczne zewnętrznie, o środkach
odpowiednio O1 i O2, z których każdy jest styczny wewnętrznie do okręgu o środku O. Jaka może
być odl. między środkami O1 i O2?
5. W trapezie równoramiennym podstawy mają dł. 9 i 13. Dł. ramienia jest równa 5 cm. Oblicz
odl. punktu przecięcia przekątnych tego trapezu od obu jego podstaw.
1 mar 11:49
J: Zad 1)
A) 2a+3 + 5 > 8
B) 2a+3 =5 lub 2a+3 =8
C) (2a+3)2 = 52 + 82 lub (2a+3)2 + 52=82 lub (2a+3)2 + 82 = 52
1 mar 12:13
J: W punkcie C) ostatni warunek możesz nie liczyć ( nie ma takiego a )
1 mar 12:32
Ajtek:
Cześć
J 
.
Należy dodać jeszcze warunek 2a+3>0
1 mar 12:36
J: Cześć "Ajtek

Z formalnego punktu widzenia masz absolutną rację
1 mar 12:41
Domel: Nie ma to jak
bon ton
1 mar 13:04
maramasike: dziękuję Wam bardzo

a jak rozwiązać kolejne zadania?
2 mar 13:08
Ajtek:
Co wiem o trójkącie równoramiennym?
Co wiem o trójkącie prostokątnym?
2 mar 13:15
J: Cześć "Ajtek"

Zad1) już zrobione
2 mar 13:16
Ajtek:
Cześć
J, a faktycznie

. Niestety choroba daje znać o sobie.
2 mar 13:29
Domel:

Zad. 2.
Dany jest okrąg o(A,r), gdzie r=2k−1. Odl. punktu A od prostej l wynosi 10. Dla jakiej wartości
parametru k prosta l:
A) jest styczna do okręgu,
B) nie ma punktów wspólnych z okręgiem,
C) jest sieczną okręgu?
ad. A) czerwona prosta
ad. B) niebieska prosta
ad. C) fioletowa prosta
Ponieważ odległość punktu od prostej liczy się po najkrótszej drodze z punktu do prostej, w
takim razie odcinek między punktem a prostą musi być prostopadły do prostej.
Więc proste w zadaniu są prostopadłe do promienia łączącego środek okręgu z poszczególnymi
prostymi.
No to jakie możesz zapisać wzory, żeby określić czy prosta jest styczna do okręgu, nie styka
się z okręgiem, lub przecina go w dwóch miejscach

? − Popatrz na rysunek i dedukuj
3 mar 12:49