tales
komik:

proste l i l1 są równoległe. Oblicz pole trapezu DEBC jeśli pole trójkąta ADE jest równe 1 oraz
odcinek AE jest dwa razy krótszy od odcinka EB
myślałem długo nad tym zadaniem i nic mi nie przychodzi do głowy pomoże ktoś?
1 mar 11:22
komik: jak użyć tego podanego pola ?
1 mar 11:28
J: Pole trapezu = PΔABC − PΔADE
1 mar 11:40
komik: to też zauważyłem ale jak obliczyć pole abc
1 mar 11:53
Tadeusz:
... z podobieństwa trójkątów i skali podobieństwa −
1 mar 11:55
komik: chyba już wiem dzięki
1 mar 12:01
komik: nie wychodzi mi jednak mógłbyś zapisać jakieś stosunki ?
1 mar 12:09
Tadeusz:
jaka jest skala podobieństwa ΔADE i ΔACB ?
1 mar 12:14
komik: 4
1 mar 12:17
Tadeusz:
...skąd Ty to bierzesz?
1 mar 12:17
Tadeusz:
|AE|=x
|AB|=3x
1 mar 12:19
komik: pomyłka no to k2=9 i co dalej ?
1 mar 12:21
Tadeusz:
czyli ... skoro pole trójkąta ADE równa się 1 ... pole trójkąta ACB+
1 mar 12:23
komik: dalej nie mogę ogarnąć ja wyliczyć pole tr abc
1 mar 12:27
komik: z jakiego wzoru wyliczyć pole ABC ?
1 mar 12:37
komik: ?
1 mar 12:43
J: Narysuj sobie wysokości obydwu trójkątów i zobacz jak się mają do siebie.
1 mar 12:52
komik: zadanie zabujcze w swej prostocie

Jeżeli Pabc/Padf=9 gdzie Padf=1 to Pabc=9
P trapezu = 9−1 =9

dobrze myślę ?
1 mar 13:01
Bee: <8>
1 mar 13:04
Tadeusz:
...zadanie zabójcze w obnażaniu ... nie powiem czego.
Skoro znasz skalę podobieństwa ... to c ona oznacza

?
Co ty jeszcze chcesz liczyć?
1 mar 13:07