Analiza matematyczna: oblicz całkę nieoznaczoną.
V.Abel: Cześć

Tym razem ANALIZA

Oblicz całkę: ∫ cos
2x dx.
Robię przez części, następnie ∫ sin
2x też przez części i się zapętla...
Macie jakiś pomysł?
1 mar 10:06
asdf: Witam, jak sie zapetla to poczytaj o calkach rekurencyjnych
1 mar 10:19
wredulus:
I wlasnie oto chodzi aby sie zapetlala.
Otrzymujesz ∫ dx = jakas funkcja − ∫dx
Przenosisz calki na jedna strone ... dzelisz obustronnie przez dwa i gotowe
1 mar 10:30
Janek191:
∫ cos2x dx = 0,5 x + 0,25 sin 2x + C
1 mar 10:36
Trivial:
V.Abel, ta całka jest nawet rozwiązania w zadaniach...
2834
| | 1+cos(2x) | |
Poza tym, lepszą metoda jest skorzystanie z cos2(x) = |
| . |
| | 2 | |
1 mar 13:39
V.Abel: Dobra, dzięki, wiedzę błąd, powinna wyjść minus całka, mi wyszła plus całka, stąd moja
wątpliwość.
Jeszcze raz dzięki
1 mar 14:23