Jaką miarę ma kąt alfa?
M@ti:

Jaką miarę ma kąt alfa?
1 mar 10:02
Tadeusz:
... jeśli na czworokącie można opisać okrąg ...to

A potem jeszcze tylko kąty przyległe uma kątów w trójkącie
1 mar 10:11
Janek191:
Z Twojego rysunku wynika, że
α > 0
o i α < 90
o 
Mało danych
1 mar 10:11
Tadeusz:
przypatrz się Janie raz jeszcze −
1 mar 10:13
Tadeusz: miało być:
"A potem jeszcze tylko kąty przyległe i suma kątów w trójkącie ..."
1 mar 10:15
M@ti: Sumy przeciwległych kątów muszą być równe tak? Całość ma 360st.
α+125 = γ+80
180−125=55
180−80=100
A dla całego trójkąta 180−(80+55)=180−135=45stopni.
Dobrze myślę?
1 mar 10:17
Tadeusz:
... no widzisz −
1 mar 10:19
5-latek: A czemu napisales α+125 =γ+80 . jesli rozpatrujesz czworokat to ten kat α w czworokacie jest
inny niz ten kat α ktory masz wyznaczyc
1 mar 10:23
Janek191:
Jednak się da !
β + γ = 360o − ( 80 + `125)o = 155o
β + 125o = γ + 80o
więc
2γ = 200o
γ = 100o
oraz
α = 180o − 55o − ( 180 − 100)o = 45o
1 mar 10:25