Wykaż że dla każdej wartości parametru m
FHA: Wykaż że dla każdej wartości parametru m ( m∊ R) równanie
x3 +x + m2x = m2 +x2 +1
Zacząłem od przeniesienia wszystkiego na lewą stronę:
x3 +x + m2x − m2 − x2 −1 = 0
Zapisałem to tak:
x3 − x2 + ( m2 +1) x − m2 − 1 = 0
Zauwazyłem że rozwiązaniem równanie jest liczba 1,
13 −12 +m2 + 2 −m2 −1 = 0
Na to wychodzi że wielomian
x3 − x2 + ( m2 +1) x − m2 − 1 jest podzielny przez dwumian ( x−1)
Czy mój tok rozwiązywania jest poprawny? Jak takie coś podzielić?
1 mar 09:09
Janek191:
Dokończ swoje pytanie !
... równanie ... ?
1 mar 09:19
FHA: Jest napisane,
x3 +x + m2x = m2 + x2 + 1
1 mar 09:22
Janek191:
To widzę, ale nie wiem jaką własność ma to równanie !
1 mar 09:26
kika: Ale nie dokończyłeś pytania.
1 mar 09:26
FHA: Ma tylko jedni rozwiązanie.
przepraszam
1 mar 09:31
5-latek: Wedlug mnie to jest cala tresc zadania .
czyli x3+x+m2x ma sie rownac m2+x2+1 .
1 mar 09:32
5-latek: Ty nie przepraszaj tylko pisz cala tresc zadania
1 mar 09:33
Janek191:
Prawdopodobnie chodzi o to, że to równanie ma tylko jedno rozwiązanie dla dowolnej liczby
m ∊ N ?
1 mar 09:34
FHA: Wykaż że dla każdej wartości parametru m ( m∊ R) równanie x3 +x +m2x = m2 +x2 +1 ma tylko
jedno rozwiązanie
1 mar 09:35
James: Zasadniczo, to ze zauwazyles, ze rownanie ma jedno rozw. niczego nie dowodzi. Innego
rozwiazania mogles po prostu nie zauwazyc, co oznacza, ze mozliwym jest, iz rownanie ma tych
rozw. wiecej.
1 mar 09:38
Janek191:
( x3 − x2 + ( m2 + 1) x − m2 − 1 ) : ( x − 1) = x2 + m2 + 1
− x3 + x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( m2 + 1) x − m2 − 1
− ( m2 + 1) x + m2 + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0
x2 + m2 + 1 = 0
x2 = − m2 − 1 − równanie sprzeczne .
1 mar 09:39
FHA: (x2 + m2 + 1) ( x−1) = 0
x−1 = 0 , x2+m2+1 = 0
x =1 , / sprzeczność
Jedynym rozwiązaniem równanie jest liczba 1
tak?
1 mar 09:42
James:
A to skad?
Przeciez (x2 + m2 + 1)(x − 1) = x3 − x2 + (m2 + 1) x − m2 − 1
1 mar 09:46
James:
A przepraszam, to mi sie cos pomieszalo. Wyglada ok.
1 mar 09:47
Janek191:
Tak !
1 mar 09:48
FHA: James, dzieliłes wielomian przez dwumian (x−1) wyszło:
x
2 + m
2 +1, sam sprawdziłeś
(x
2+m
2+1)*(x−1) = Wyszło dobrze
1 mar 09:49
FHA: Dla jakich wartości parametru m ( m ∊ R) równanie (m+2)x3 −2x2 + (m+3)x=0
1 mar 09:51
FHA: −> Ma trzy rózne rozwiązania.
1 mar 09:51
FHA: To warunki:
Δ >0
t1 +t2 >0
t1*t2 = 0 ?
1 mar 09:52
Janek191:
Znowu brak zakończenia zdania !
1 mar 09:53
FHA: Dopisałem wcześniej, odswież

Warunki:
Δ >0
t1 +t2 >0
t1*t2 = 0 ?
1 mar 09:53
Janek191:
x = 0 jest pierwiastkiem
Wyłącz x przed nawias i zajmij się równaniem kwadratowym
1 mar 09:54
James:
... = x[(m + 2)x2 − 2x + (m+3)]
Jedno rozwiazanie ma na pewno. A zeby mialo dodatkowe dwa, wystarczy jeden warunek.
1 mar 09:55
Janek191:
1) m + 2 ≠ 0
2) Δ > 0
1 mar 09:56
James: No tak, w zasadzie to dwa warunki.
1 mar 09:56
5-latek: Ale to jest rownanie 3 stopnia to czemu dajesz warunki na dwa
1 mar 09:57
FHA: W którym mam ten x przed nawias wyciągnąc?
1 mar 09:58
FHA: (m+2)x3 − 2x2 + ( m+3)x = 0
1 mar 09:59
Janek191:
@ 5 − latek
x1 = 0
oraz równanie ( m + 2) x2 − 2 x + m + 3 = 0 ma mieć 2 pierwiastki, więc
m + 2 ≠ 0 gwarantuje, ze równanie jest 2 stopnia , a Δ > 0 gwarantuje dwa różne
pierwiastki .
1 mar 10:02
Janek191:
W równaniu , które podałeś .
1 mar 10:03
5-latek: Janek . Moj wpis dotyczyl postu z 09:52 .
Piszesz a tu w miedzyczasie juz jest kilka postow wiecej
1 mar 10:06
FHA: x(mx2 +2x2 −2x + m+3 ) = 0
?
1 mar 10:06
Janek191:
@FHA
O 10,02 napisałem jak ma wyglądać równanie kwadratowe !
1 mar 10:08
FHA: Teraz to ja już sie pogubiłem, eh
1 mar 10:09
Janek191:
x*[ ( m + 2) x2 − 2x + ( m + 3) ] = 0
1 mar 10:45