ciągi
qu: Ciągi :
a,b,c ←geo
a,b+8,c ←ary
a,b+8,c+64←geo
Wyznacz a,b,c
uwzględnij wszystkie możliwości
1 mar 00:22
Maslanek: b
2=ac
2(b+8)=a+c
(b+8)
2=a(c+64)
Działaj
1 mar 00:24
qu: nad tym się właśnie zastanawiam,
mogę to zrobić jakoś tak ,,
wyznacze a i b z 2 pierwszych równań
i podstawie to do trzeciego ?
1 mar 00:34
Janek191:
Może lepiej b z II i wstawić do I i III
1 mar 00:37
qu: b= a+c−162
z 2 równania ?>
1 mar 00:41
Janek191:
| | a + c | |
Tak  Ale do III wstaw b + 8 = |
| |
| | 2 | |
1 mar 00:43
qu: a2 −2ac−256a+c2 = 0 ?
1 mar 00:47
Saizou : masz wyniki do tego zadania?
1 mar 08:04
qu: 4,12,36 lub 4/9 , −20/9, 100/9
1 mar 09:41
Piotr 10: to zadanie chyba z matury, bo kiedyś też z ciągów takei wyniki otrzymałem
1 mar 10:03
qu: tak 2012, na tej stronie jest ono zrobione innym sposobem.
Ciągle próbuje na ten układ z 3
1 mar 10:17
qu: 3h się męczyłem ale wyszło tym sposobem co chciałem
1 mar 10:38
1 mar 12:42
qu: To właśnie jest ten 2 sposób o którym mówiłem
Tylko nie wiem dlaczego są 3 założenia
a do układu wykorzystane są 2 ostatnie
1 mar 15:03