Pomocy :( poszę
Ew: Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=ax2+bx+c , miejscami zerowymi tej funkcji są liczby 3
i (−5) do wykresu należy punkt P=(−4,−42) wyznacz parametry ABC
28 lut 23:32
dr3: Można stworzyć układ równań z trzema równaniami. Podstawiając:
1) x= 3, y=0
2) x= −5, y =0
3) x=−4, y =−42
28 lut 23:40
Janek191:
Raczej: a, b, c

f(x) = a x
2 + b x + c
postać iloczynowa f(x) = a *( x − x
1)*( x − x
2)
zatem
f(x) = a*( x − 3)*( x + 5)
P = ( − 4; − 42) należy do wykresu funkcji f, więc
f( − 4) = − 42 , czyli
a*( − 4 − 3)*( − 4 + 5) = − 42
− 7 a = − 42
a = 6
f(x) = 6*( x − 3)*( x + 5) = 6*( x
2 + 5 x − 3 x − 15) = 6*( x
2 + 2x − 15)
f(x) = 6 x
2 + 12 x − 90
a = 6, b = 12 , c = − 90
===================
28 lut 23:41
Ew: Pisałam szybko więc proszę się nie mądrzyć

ale bardzo dziękuję za pomoc
28 lut 23:46