logarytm
kaz: x3−logx3=900
27 paź 21:37
Eta:
Paskudne w obliczeniach

Uparłam się więc podam rozwiązanie
28 paź 01:36
Eta:
załozenie: x>0
logarytmujemy obydwie strony logarytmem dziesiętnym:
(3 −log
x3)*logx = 2+ 2log3
3logx −log
2x +log3 *logx = 2 +2log3
podstawiamy logx = t
3t −t
2 +(log3)*t −2 −2log3=0
t
2 −( 3 +log3)*t −2 −2log3=0
Δ= 9 +6log3 +log
23 −8 −8log3= log
23 −2log3 +1= (log3−1)
2
√Δ= log3 −1
t
1= 1 +log3 v t
2 =2
to:
logx = 1 +log3 v logx = 2
logx= log30 v x = 100
x = 30 v x = 100 i x>0
odp: x = 30 v x = 100
Sprawdzenie:
dla x = 100
10
6 *10
−4*9 = 10
2*9 = 900
dla x = 30
30
3 *30
−1 = 30
2 = 900
PS:
Bogdanie , czy masz jakiś prostszy sposób?
Poczekam na Twoją odpowiedź .... i idę

Dobranoc miłych snów
28 paź 01:49
Eta:
Widzę ,że
Bogdan poszedł juz
AROB widzę ,że jesteś ....... "rzuć okiem"
28 paź 01:51
AROB: 
. Jak na tę porę, to gratulacje. DOBRANOC

!
28 paź 02:02
Eta:
Ok

Dzięki , za to dodałam "erratę" w poście "Megi"
z tymi piętrami

Dobranoc , ide do spania , bo juz padam
28 paź 02:05
bb: w jednej linijce masz −t2 a linijkę niżej już bez minusa, t2...
30 paź 20:42