Prosze o pomoc , to pilne mam jutro egzaminy :/ będę bardzo wdzięczna
Ewelina: Jednym z rozwiązań równania
x2+5x+c−4 =0
jest liczba 0
− wyznacz parametr c oraz drugie rozwiązanie
28 lut 23:15
bezendu: c=4
28 lut 23:16
Maslanek: Może byc np. tak:
Niech W(x)=x2+5x+(c−4)
Z twierdzenia o reszcie W(0)=0 ⇒ c−4=0 ⇒ c=4.
28 lut 23:16
Jolanta: jezeli jakaśliczba jest rozwiazaniem tzn ,ze jeżeli podstawisz ją za x wynik będzie równy 0.W
tym zadaniu podstaw 0 i wylicz c
28 lut 23:18
Ewelina: dziękuję bardzo !
28 lut 23:23