wielomiany - nierowności
dus: rozwiąż nierówność:
I(x2−3)(x2−4)I≤0
28 lut 22:20
ICSP: x = { −2 , −√3 , √3 , 2 }
28 lut 22:21
dus: możesz mi to wytłumaczyć?
28 lut 22:22
Tadeusz:
... jeśli dobrze przepisałeś to zadanie to:
(x
2−3)(x
2−4)=0 ... itd −
28 lut 22:23
ICSP: nie ma co tłumaczyć, jeżeli rozumiesz definicji wartości bezwzględnej powinieneś od razu
zamienić powyższą nierówność na równanie.
28 lut 22:23
dus: i moduł nie ma na to żadnego wpływu?
28 lut 22:24
dus: a, dobra już czaję , dzięki
28 lut 22:24
pigor: ... , otóż, z definicji w. bezwzględnej liczby :
|(x2−3)(x2−4|≤ 0 ⇔ |(x
2−3)(x
2−4)|\< 0 v |(x
2−3)(x
2−4)|=0 ⇔
⇔ x∊∅ v (x
2−3)(x
2−4)=0 ⇔ x
2=3 v x
2=4 ⇔ |x|=
√3 v |x|=2 ⇔
⇔
x∊{−√3,√3,−2,2} . ...
28 lut 23:34