pomocy
PPP: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) układ równań
{ mx−4y = m + 1
−2x + 2my = −1
| | x | |
jest oznaczony i spełnia go para liczb (x,y) taka że |
| ≥ 0? |
| | y | |
28 lut 21:34
PPP: jakaś podpowiedź?
28 lut 21:57
kika: Wyznacz x i y
28 lut 22:00
kika: Metodą wyznaczników jak znasz, lub podstawiania,przeciwnych współczynników
28 lut 22:01
agulka:
Mam nadzieję, że się gdzieś nie pomyliłam. Wyszło mi:
| x | | | | m2+m−2 | | 2m2−8 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| y | | | | m−4 | | m+2 | |
| 2m(m−1)(m+(1+√5))(m−(−1+√5)) | |
| ≥0 |
| (m−4)(m+2) | |
28 lut 22:14
pigor: ... układ 2−óch równań liniowych
jest oznaczony, gdy
tzw. wyznacznik główny jest różny od zera, lub inaczej gdy
m−2 ≠
−42m i m≠0 ⇔ 2m
2= 8 ⇔ |m|=2 ⇔ (*)
m∊{−2,2}. ...
28 lut 23:24
Mila:
Niestety agulka masz błedy.
28 lut 23:27
bezendu:
mx−4y=m+1
−2x+2my=−1
W=2m
2+8m
W
x=(m+1)*2−4
W
x=2m−2
| | 2(m−1) | | m−1 | |
x= |
| = |
| |
| | 2(m2+4 | | m2+4 | |
W
y=−m−(−2m−2)
W
y=−m+2m+2
W
y=m+2
Jeśli dobrze to dej pory zrobiłem ?
28 lut 23:49
pigor: ..., kurcze a ja napisałem bzdety, oczywiście
miało być
... ⇔ 2m2≠8 ⇔ m2≠4 ⇔ |m|≠2 ⇔ m∊R\{−2,2},
a dla m=0 jest rozwiązanie
1 mar 00:00
zawodus : Bezendu przelicz jeszcze raz wyznaczniki bo jest tragedia
1 mar 07:17
Mila:
Bezendu, wyznaczniki źle!
1 mar 16:07
bezendu: Tak wiem, już zawodus mnie poinformował.
1 mar 16:09