wartość bezwzględna
matma: Oblicz: |a−4| + a dla a∊(−∞4)
28 lut 21:34
Hajtowy:
|a−4| + a
Weźmy np liczbę 0 z przedziału
|0−4| = −4 czyli przy opuszczaniu modułu zmieniamy znak na przeciwny, czyli:
|a−4|+a = −(a+4) + a = −a −4 + a = 4
28 lut 21:40
bezendu:
4
28 lut 21:41
Hajtowy: powaliły mi się tam znaki, ale w głowie sobie dobrze policzyłem,
bezendu potwierdził
28 lut 21:44
Domel: dla przedziału (−oo; 4) |a − 4| = −a + 4
więc mamy równanie
−a + 4 + a = 4
a dla wprawki dla matmy jaką wartość ta funkcja przyjmuje w przedziale <4; +oo)
28 lut 23:00
Hajtowy: 2a−4
1 mar 09:32
5-latek: Hajtowy ale to mial napisac matma
1 mar 09:38