matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
Mada:
Znajdz pierwiastki wielomianu i podaj ich krotności :W(x)=2x3−11x2+13x−4
28 lut 21:07
Aga1.:
w(1)=0 W(x) podziel przez (x−1)
28 lut 21:13
agulka:
x
1
=1 (2x
3
−11x
2
+13x−4):(x−1)=x
2
−9x+4 Δ=49,
√
Δ
=7
1
x
2
=
, x
3
=4
2
1
W(x)=(x−1)(x−
)(x−4)
2
Krotności: 1 1 1
28 lut 21:18