ile liczb dwucyfrowych
czarnamagia: Ile liczb dwucyfrowych nieparzystych mozna ulozyc ze zbioru liczb: 1;2;3;4;6;7;8(tak,bez
5).Cyfry nie moga sie powtarzac?
odp.18
wiem,ze to ta metoda ,,
*
' ale nie wychodzi mi ten wynik,cos zle widze chyba
Ferilllo: Zeby liczba była nieparzysta na końcu musie być cyfra też nieparzysta

1,3,7−cyfry nieparzyste
2,4,6,8−cyfry parzyste
Trzeba rozważyc to na dwa przypadki:
1) gdy na miejcu dziesiatek stoi cyfra nieparzysta. Możemy wybrać ją na 3 sposoby. Wówczas na
| | | | | |
miejsce jedności zostały nam dwie nieparzyste. A= | * | =3*2=6 |
| | | |
2) gdy na miejscu dziesiątek stoi cyfra parzysta. Możemy wybrać ją na 4 sposoby. Wówczas na
| | | | | |
miejsce jedności mamy wszystkie 3 możliwości. B= | * | =4*3=12 |
| | | |
Wynikiem jest suma tych przypadków. A+B=12+6=18