Geometria analityczna: wektory
V.Abel: Cześć, mam do Was kilka pytań

Bardzo liczę na Waszą pomoc

1. Na osi leżą dwa punkty stałe A i B, punkt C jest zmienny.
W jakim położeniu punktów A i B leży punkt C, jeśli stosunek wektorów λ = AC : CB wynosi:
a) 1
b) 2/3
c) jest dodatni
d) jest ujemny
2. Czy wektor można utożsamiać z jego miarą ( względną lub w ogóle)

?
Poważnie, bardzo liczę na Waszą pomoc.
28 lut 19:31
Trivial:

Wektory leżą na jednej linii, więc są tak jakby jednowymiarowe − zachowują się jak liczby.
AC = λ*CB.
A to drugie pytanie to nie wiem o co chodzi.
28 lut 19:37
zawodus : Mnie to drugie to się kojarzy z prędkością i szybkością

I jak Patrzę na matury i widzę słowo prędkość to się zastanawiam kto ich fizyki uczył
28 lut 19:44
V.Abel: Dobra ja z fizyki stałem średnio

Jaka jest różnica między szybkością, a prędkością? Żadna, tak? Czy nie?
Trivial, ale to jest dobra odpowiedź tylko do podpunktu a) Jakieś słowo komentarza?
P.S Moża
Mila tu zajrzy kiedyś?
28 lut 19:49
Trivial:

Proszę bardzo − przypadek a)
| | A+B | |
odp.: na środku, C = |
| . |
| | 2 | |
28 lut 19:49
Trivial:
28 lut 19:53
Trivial:
c) dodatni jest gdy C leży między A,B
d) ujemny jest gdy C leży poza A,B.
28 lut 19:55
V.Abel: Trivial dzięki, ale jaką drogą doszedłeś do tego, że mamy taką, a nie inną wartość C?
28 lut 19:56
Trivial: Szczerze mówiąc to zgadywałem. Tak jest szybciej.
28 lut 20:02
Maslanek: | | s | |
Abel, szybkość −> V= |
| (iloraz drogi i czasu) |
| | t | |
| | r | |
prędkość −> V= |
| (iloraz przemieszczenia i czasu) |
| | t | |
28 lut 20:09
PW: Prawie że ścisła odpowiedź na pytanie 2. brzmi: nie.
Wektor to uporządkowana para punktów, a miara wektora to liczba (co by nie nazwał "miarą
wektora"; ja bym takiego pojęcia w ogóle nie używał). W matematyce raczej mówi się o
współrzędnej wektora (jeżeli rozpatrujemy tylko wektory na jednej prostej), ogólnie o
współrzędnych wektora przy wektorach w przestrzeni dwu− trzy − i więcej wymiarowych.
Pewnie że przy wektorach branych tylko z jednej prostej współrzędna (miara) wektora dobrze go
opisuje, gdyż po odjęciu od liczby opisującej koniec wektora liczby opisującej jego początek
otrzymamy liczbę informującą zarówno o jego długości jak i zwrocie. Wszystkie wektory mu równe
mają tę samą współrzędną (miarę). W ten sposób tworzymy klasę abstrakcji relacji równoważności
wektorów: wektor swobodny [m], gdzie m jest liczbą dodatnią, zerem lub ujemną. Jest to pewne
utożsamienie: wszystkie wektory mające współrzędną m utożsamiamy ze sobą i jednocześnie z tą
liczbą m. Gdy mówimy "wektor o mierze −7" to możemy powiedzieć: jest to np. wektor o początku
8 i końcu 1 (bo 1−8 = −7) i każdy wektor mu równy (mający tę samą miarę).
Oczekiwana odpowiedź więc zapewne brzmi: tak, można wektor na prostej (w sensie ten i wszystkie
mu równe) utożsamić z jego miarą.
Widzę, że mój elaborat jest iście prezydencki − jestem na nie, a nawet na tak.
28 lut 20:11
Trivial:
Abel, jeśli już chcesz wzorek na C dla dowolnego λ to można go wyprowadzić z zależności:
AC = λ*(CB)
A − C = λ*C − λ*B
C(λ+1) = A + λB
A,B,C to wektory od początku układu współrzędnych do punktów A,B,C.
28 lut 20:18
V.Abel: PW − dobry ten elaborat

Korzystam z książki F.Leji, bo mi tak tu kiedyś na forum polecono

(stąd pytanie o miarę)
Trivial a jakbyś to uzasadnił, mając na uwadze, że zawsze prawdą jest, że AB + BC = AC,
tzn, że suma miar wektorów AB, BC, AC równoległych do osi x jest zawsze (przy każdym)
położeniu równa tyle, co wyżej?
Maslanek − moja wiedza z fizyki jest powalająca, tzn jaka jest różnica między drogą, a
przemieszczeniem? To nie to samo, i tu, i tam się przemieszczasz

?
28 lut 20:54
Maslanek: Jeśli "drogę" utażsamialibyśmy z pewną krzywą, to drogą nazwiemy długość tej krzywej, a
przemieszczeniem odległość między skrajnymi jej punktami
28 lut 21:03
V.Abel: Maslanek czyli droga to długość krzywej, a przemieszczenie, jest zawsze liniowe?
Jak tak, to spoko
28 lut 21:12
pigor: ... , a ja mówię sobie krótko tak :
prędkość to wektor, a szybkość to liczba − miara tej prędkości
(długość jej wektora), dlatego dla mnie w zadaniach typu
"... od miasta A do B ... " , lub podobnych słowo prędkość nie
ma racji bytu i nie powinno się pojawić, bo to jest szybkość ,
czyli liczba odczytana z licznika np. ...

roweru, samochodu, pociągu itp....
28 lut 21:33