masakra....
Anna: Podstawą ostroslupa jest trójkąt prostokątny, w ktorym suma długości przyprostokatnych wynosi 4
cm, zaś przeciwprostokatna ma długość 2 pierwiastki z 3 cm. Wysokość ostroslupa ma długość 12
cm, oblicz objętość bryły.
28 lut 18:16
ICSP: Oznaczmy :
a,b − przyprostokątne
V − objętość
H − wysokość ostrosłupa
c − przeciwprostokątna
| | 1 | | 1 | |
szukamy objętości V = |
| * Pp * H = |
| * a * b * H |
| | 3 | | 6 | |
Wiemy również z twierdzenia Pitagorasa, że :
a
2 + b
2 = 12
oraz z treści zadania
a + b = 4
Jeżeli podniesiemy drugie równanie do kwadratu , i skorzystamy z pierwszego równania
dostaniemy, że
ab = 2
| | 1 | | 1 | |
V = |
| * (abH} = |
| * 2 * 12 = 4 |
| | 6 | | 6 | |
28 lut 18:22