matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
zenek pogromca cyferek:
Oblicz, ile jest liczb naturalnych podzielnych przez 5 i należących do przedziału (135, 1000).
28 lut 18:15
ICSP:
a
1
= 140 a
n
= 995 r = 5 a
n
= a
1
+ (n−1)r gdzie n jest ilością wyrazów. Wystarczy podstawić.
28 lut 18:16