Liczba 2 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)= x^3 - ax^2 + (a +b)x -
kamczatka: Liczba 2 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)= x3 − ax2 + (a +b)x − c −2
(x−2)3= x3 − 6x2 + 12x − 8
1
x3 − ax2 + (a +b)x − c − 2 : (x−2)3= x3 − 6x2 + 12x − 8
−x3 + 6x2 − 12x + 8
6x2 − ax2 − 12x + (a+b)x − c +6
Może mi ktoś powiedzieć ktoś czy robię to na razie dobrze ? Bo teraz bym musiał podzielić
6x2:x3 i nie pasuje mi to bo wyjdzie 6x−1
28 lut 18:05
ICSP: a nie możesz po prostu porównać współczynników ?
28 lut 18:07
kamczatka: zaraz spróbuje a tutaj źle coś zrobiłem ?
28 lut 18:10
ICSP: Tutaj, tzn ?
28 lut 18:10
kamczatka: te dzielenie czy dobrze zrobiłem do tego momentu co napisałem.
A miejsce zerowe można porównywać do wielomianu ?
28 lut 18:11
kamczatka: faktycznie wyszło mi z porównaniu a=b=c = 6
Czemu miejsce zerowe można porównać do wielomianu jak to przecież inne wielomiany ?
28 lut 18:15
ICSP: Porównaj współczynniki a nie dziel.
Skoro wielomian w(x) jest stopnia III i 2 jest jego pierwiastkiem trzykrotnym to w jakiej jest
postaci ?
28 lut 18:15
zombi: Pytanie po co chcesz to liczyć? Wielomian 3−go stopnia ma być podzielny przez wielomian 3−go
stopnia. Możliwości za dużo nie ma biorąc pod uwagę fakt, że współczynnik przy x3 jest równy
jeden, więc właściwie zachodzi jedna możliwość.
(x−3)3= W(x)
28 lut 18:15
kamczatka: dobra już zrobiłem dzięki
a jakby W(x)zaczynał się na 3x3 to też by było można tak przyrównać ?
28 lut 18:20
ICSP: 
tylko wtedy musisz ustalić takie a we wzorze a(x−2)
3 aby się zgadzały współczynniki przy
najwyższej potędze. Nietrudno odgadnąć a =3
28 lut 18:24
kamczatka: aha to czemu przeważnie wielomiany dzielone są w podręcznikach szkolnych skoro można je
przyrównać mając miejsce zerowe?
28 lut 18:27
ICSP: Spytaj wydawców )
28 lut 18:30
kamczatka: ok dzięki
28 lut 18:31