tak jak wyzej
misiekmin11: W ogóle nie łape tej stereometrii, nawet wzorami, więc za podanie wzorów podziekuję, bo
wszystkie posiadam... A sympatycznej osobie, która mi to wyjaśni, okaże dozgonną wdzięczność

1. Zaznacz kąt między przekątną prostopadłościanu o podstawie kwadratu a przekątną ściany
bocznej. Wyznacz miarę tego kąta, wiedząc, że wysokość prostopadłościanu jest równa 2
pierwiastki z 3, a jego przękątna ma długość 2 pierwiastki z 6.
2.W prawidłowym ostrosłupie czworokątnym krawędź podstawy ma długość 4, a wysokość ostrosłupa
jest równa pierwiastkowi z 3. Wyznacz miarę kąta pomiędzy ścianą boczną i płaszczyzną
podstawy.
3. Zaznacz kąt między krawędzią boczną czworościanu foremnego a jego podstawą. Wyznacz miarę
tego kąta.
4.Zaznacz kąt między krawędzią boczną a podstawą ostrosłupa prawidłowego czworokątnego. Wyznacz
miarę tego kąta, wiedząc że krawędź podstawy ma długość 2 pierwiastki z 3, a wysokość
ostrosłupa jest równa pierwiastkowi z 6.
28 lut 18:04
Rafał28:

1.
h = 2
√3
|AG| = 2
√6
d = |AC| − przekątna kwadratu
Z Pitagorasa:
d =
√(2√6)2 − (2√3)2 = 2
√3
| | d | |
a = |AB| = |BC| = |
| = √6 |
| | √2 | |
Z Pitagorasa
|BG| =
√a2 + h2 = P{18} = 3
√2
Kąt ABG jest prosty wynosi 90
o.
| | |BG| | | 3√2 | | √3 | |
cos β = |
| = |
| = |
| |
| | |AG| | | 2√6 | | 2 | |
28 lut 20:37
Mila:

H=2
√3
d=2
√6
W Δ D'AB , kąt D'AB=90
0
| | a | |
sinα= |
| należy obliczyc a |
| | d | |
p=a
√2 przekątna kwadratu.
W ΔD'DB:
z tw. Pitagorasa:
d
2=p
2+H
2
(2
√6)
2=p
2+(2
√3)
2
4*6=p
2+4*3
p
2=12
p=
√12=
√4*3=2
√3
a
√2=2
√3 /*
√2
2a=2
√6
a=
√6
α=30
o
28 lut 20:57
dero2005:

zad 2
H =
√3
a = 4
1 mar 07:53
dero2005:

zad 4
H = 2
√3
a =
√6
d = a
√2 = 2
√3
1 mar 07:57
5-latek: Jestem zszokowany zeby uczen klasy maturalnej mial klopoty rachunkowe i nawet nie potrafil
podstawic do wzoru .
Poza tym nawet sie nie zainteresowal swoimi zadaniami . A
Ale to chyba teraz norma
1 mar 09:12
misiekmin11: no coz, moze nie kazdy jest teraz takim orłem, jakim pan był w moim wieku
1 mar 09:40
5-latek: Powiem CI na ucho ze orlem to nie bylem
Moze tak bylo ze mnie pol orla

Przeciez teraz macie programy gdzie mozna zobaczyc w przestrzeni gdzie te katy leza,
Podobne a takze takie same zadania rozwiazane na forum . jesli nie na tym to sa jeszcze inne
fora
Tylko korzystac .
Powiedz tak szczerze . Dopiero sie przebudziles teraz . Tak ?
Mam tylko taka cicha nadzieje ze to tylko stereometria
1 mar 09:52
misiekmin11: tak, mam problem tylko ze stereometria, prawdopodobienstwem i statystką, z reszty tematów mam 5
Jeszcze wg. mnie ważny jest nauczyciel, który powinien taki temat jak stereometria wytłumaczyć
w sposób klarowny, a nie wierszykami z których śmieją sie nawet panie praktykantki.
1 mar 09:56
5-latek: To teraz wez sie do porzadnej roboty i przeanalizuj sobie te rozwiazania zdan OK?
1 mar 10:00
misiekmin11: te zadania są na korepetycje, na ktore własnie wychodze. Ale dziekuje za zainteresowanie i
porady

I biore sie do nauki !
1 mar 10:07
daras: 5latku> to normalne, bo zadania nie sa dla ucznia tylko dla"podaj dalej"
1 mar 11:09
daras: sry.."na korepetycje" w stylu kursu przygotowawczego do..niewiadomoczego..czyli weźta zróbta
lub przepiszta
miłego weekendu wszytkim życzę !
1 mar 11:11
5-latek: Czesc
daras 
Rowniez zycze milego weekendu
1 mar 11:18