Funkcja kwadratowa
Pato: Wyznacz współczynnik c taki, aby zbiorem wartości funkcji f(x)= −x²+2x + c był podany
przedział. Podaj wzór tej funkcji w postaci kanonicznej.
a) ( −
∞ ; −2 >
b) ( −
∞ ; 0 >
c) ( −
∞ ; 4 >
d) ( −
∞ ; 3√2 >
Z góry dziękuje za wytłumaczenie chociaż jednego przykładu, żebym mógł się wzorować
28 lut 17:42
Wazyl: Parabolka smutna czy uśmiechnięta?
od czego zależy zbiór wartości? ...
28 lut 17:49
Aga1.: Postać kanoniczna y=a(x−p)
2+q
dla a<0 zbiór wartości =(−
∞,q>
| | −b | |
U Ciebie a=−1 , b=2 p= |
| =1 |
| | 2a | |
a) q=−2
y=−(x−1)
2−2 zastosuj wzór skróconego mnożenia
y=−(x
2−2x+1)−2
y=−x
2+2x−1−2
c=−1−2=−3.
28 lut 18:29