ostrosłup prosty
ewa: poprosze o napisanie jAKIE Są własności ostrosłupa prostego.....
28 lut 17:17
PW: A nie jest to oksymoron? Jak może być proste coś co jest zaostrzone?
Graniastosłup prosty − tak. Ale ostrosłup?
W dzieciństwie słyszałem o ostrosłupie prawidłowym, ale może skleroza albo gwałtowny
rozwój nauki ...
Może po prostu zajrzyj tu obok po lewej na hasło "geometria w przestrzeni".
28 lut 17:34
Mila:
To jest właśnie ostatni wymysł − ostrosłup prosty.
28 lut 17:40
PW: Mila, rzeczywiście tak się teraz uczy?
Zaczynam się domyślać − podstawa prostokąt, spodek wysokości "w środku prostokąta"?
A jak podstawą jest trapez, to może być ostrosłup prosty, czy już nie? Czy tylko wtedy, gdy na
trapezie da się opisać okrąg − i celujemy masztem w ten środek?
28 lut 17:49
ewa: nic na to nie poradze, mam w zadaniu podstawą ostrosłupa prostego ....
28 lut 17:53
Piotr:
Jeżeli spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na jego podstawie,
to taki ostrosłup nazywamy ostrosłupem prostym
28 lut 17:53
Mila:
Jeżeli spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na jego podstawie,
to taki ostrosłup nazywamy ostrosłupem prostym.
28 lut 17:55
PW: Znaczy się gwałtowny rozwój nauki (albo nieuk ze mnie).
28 lut 18:02
ewa: wpisanego czy opisanego, bo na jednej stronie przeczytałam, że wpisanego... błąd?
28 lut 18:05
ewa: ponawiam
28 lut 18:23
PW:

Patrzę na niego z góry (te dwa małe koła wybaczcie, ale zaraz ugryzę to urządzenie).
Trzeba mieć niebanalne poczucie humoru, żeby takie coś nazwać "prostym". Nie tylko nie jest
"proste", ale zaraz się przewróci.
Albo brak mi jeszcze czegoś, albo tę definicję wymyślili dydaktycy matematyki. Idiotyczne, ale
jest o co pytać (coś tak jak mediana).
28 lut 18:24
Piotr 10: Podaje zadania dotyczące ostrosłupów prostych
1. Podstawą ostrosłupa prostego jest trójkąt równoramienny, którego podstawa ma długość 6cm a
wysokość 18 cm. Wszystkie krawędzie boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem
300. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
2.W ostrosłupie prostym podstawą jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 8cm, 15 cm.
Wszystkie ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem miary 600. Oblicz pole
powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
''Jeżeli spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na jego
podstawie,
to taki ostrosłup nazywamy ostrosłupem prostym'' a czytająć treść zadania w ogóle jedno z
drugim się przeczy
Może ktoś mi to wytłumaczyć ?
28 lut 18:28
PW: Piękny przykład, Piotrze 10. Zaczynam podejrzewać, że są to słynne zadania, w których
sprawdza się umiejętność analizowania danych. Dane są niespójne − takie zwierzę nie istnieje,
koniec rozwiązania, 5 punktów. Można narysować − dlaczego są niespójne.
28 lut 18:39
ewa: no nic, po prostu mam takie zadania z ostrosłupów i tez tam pojawia się pojecie"ostrosłup
prosty" dlatego spytałam... nie miejcie mi tego za złe..
28 lut 19:00
PW: Sprostowanie dla Piotra:
Prawdziwe jest twierdzenie:
Jeżeli wszystkie krawędzie boczne tworzą z podstawą kąty równej miary, to ostrosłup jest
prosty.
Podobnie z kątami ścian bocznych do podstawy: jeżeli mają równe miary, to spodek wysokości jest
środkiem okręgu wpisanego.
Zadanie 1 jest więc "przewymiarowane" − niepotrzebne jest założenie o ostrosłupie prostym −
wynika to z jednakowego nachylenia krawędzi bocznych.
W zadaniu 2. natomiast gdyby to miał być ostrosłup prosty, to spodek wysokości musiałby leżeć
pośrodku przeciwprostokątnej − ściana, której podstawą jest przeciwprostokątna byłaby
prostopadła do podstawy, to zadanie jest więc niespójne (źle sformułowane − nie może to być
ostrosłup prosty − tylko ten drugi, którego spodek wysokości jest środkiem okręgu wpisanego).
28 lut 19:45
k:
21 wrz 16:37
henrys: szkurde, kto to wymyślił?
21 wrz 16:45
przemek ania: hej hej
21 wrz 17:08