Najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji
Fernani: Prosze o pomoc
Niech f(x) = x
3 − 3x
2 − 9x + 5. Znaleźć najmniejszą i największa wartość funkcji f na
przedziale domknietym [−2, 6]
tu chyba chodzi o pochodne. ale jakoś zadania optymalizacyjne mi nie idą
28 lut 16:57
Tadeusz:
zacznij od sprawdzenia czy w tym przedziale są ekstrema
28 lut 17:11
Tadeusz:
f'(x)=3x
2−6x−9
f'(x)=0 ⇒ x
2−2x−3=0 Δ=16 x
1=−1 x
2=3
... i chyba wszystko jasne −
28 lut 17:14
Fernani: tak poradziłem sobie, fałszywy alarm

. Ale dziękuje
28 lut 17:28
Tadeusz: −
28 lut 19:32