Matma
kyrtap: Jest ktoś z matmy kto pomoże w sprawie podjęcia decyzji?
28 lut 16:32
Trivial: Może napisz od razu cóż to za "sprawa podjęcia decyzji".
28 lut 16:33
kyrtap: Znaczy źle się wyraziłem, dzisiaj pisałem maturę próbną z matematyki poziom rozszerzony i
myślałem, że napiszę ją całkiem nieźle, ale się pomyliłem nie wiem co źle zrobiłem w ciągu
tych trzech lat bo naprawdę starałem i przykładałem się, a dzisiaj myślę że te 3 lata
poszły na marne. Pojawiły się zadania głównie z logarytmami i geometrią płaską. Być może
takich zadań nie będzie na maturze końcowej, aż tak trudnych, ale jednak sory, "cholera"
uczyłem się przez te 3 lata jednak po to żeby umieć z takimi zadaniami sobie poradzić i trzeba
nastawiać się że będzie ciężka matura i chcę właśnie poradzić sobie z tym problem czy mógłby
ktoś by mi w tym pomóc? Jak w te 2 miesiące naprawdę w końcu zdobyć tą upragnioną formę na
którą czekam . Czekam na odpowiedź.
28 lut 16:41
PW: Jeżeli "głównie z logarytmami i geometrią płaską", to matura była źle ułożona − powinna
obejmować przekrój zagadnień.
Nie załamuj się, ćwicz dalej, będzie lepiej.
28 lut 16:47
kyrtap: Znaczy nie były głównie logarytmy i geometria płaska lecz inne zagadnienia.
28 lut 16:48
kyrtap: PW, jak będę się pocieszał, że będzie lepiej to mogę się strasznie rozczarować w maju. Trzeba w
końcu wyciągnąć wnioski co nie gra, że tak piszę.
28 lut 16:50
Trivial:
To ja może podpowiem, że przez 2 miesiące to można jeszcze wieeeele zdziałać. Przeważnie
odkładam wszystko na ostatnią chwilę, więc wiem co mówię. Wystarczy pełna mobilizacja i
systematyczność. Podsunę pewien pomysł: przejrzyj zagadnienia maturalne (działy) i ułóż je w
kolejności od najtrudniejszych do najłatwiejszych. Przerób proporcjonalną ilość zadań do
stopnia trudności i gotowe. Lepiej się nie przygotujesz.
28 lut 16:52
kyrtap: Tylko nie wiem na co zwracać, aż taką uwagę, a na co mniej. Naprawdę po dzisiejszej maturze
jestem rozbity. Może ktoś będzie mi posyłał zadania lub przesyłał linki codziennie które
powinny przynieść wymarzony wynik?
28 lut 16:55
kyrtap: Podejmie się ktoś jakiejś pomocy lub poleceniu czegoś ?
28 lut 17:01
kyrtap: czekam na odp
28 lut 17:07
28 lut 17:25
Mila:
Problemy możesz tu wpisywać, będziemy wyjaśniać.
28 lut 17:36
kyrtap: Prosiłbym jak możecie wyłaniać ciekawe zadania które fajnie kształcą abyście przesyłali je mi
bardzo byłbym wdzięczny
28 lut 18:01
kyrtap: z góry dzięki
1 mar 15:19
daras: chyba potrzebne Ci sa korepetycje
2 mar 07:54
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od tego, iż:
praktycznie każde zadanie z logarytmów wymaga od Ciebie:
1) znajomości własności logarytmów (np. logab + logac = loga(b*c) )
2) znajomości własności potęg (np. ab+c = ab*ac )
3) zamiany podstawy liczby potęgowanej (np. 4x = 22x)
4*) znajomości wzorów skróconego mnożenia (czasami)
znając te własności jesteś w stanie 'z marszu' zrobić 99,9% zadań z logarytmami.
co do geometrii, ważne są:
1) umiejętność narysowania i wyobrażenia sobie tego
2) odnalezienia 'trójkąta prostokątnego' (90% zadań) i zastosowanie tw. Pitagorasa lub wzorów
trygonometrycznych
3) odnalezienia podobieństwa trójkątów (przeważnie dwa prostokątne ze wspólnym kątem − 20%
zadań)
4) skorzystanie z tw. o sumie przeciwległych boków w czworokącie opisanym na okręgu lub tw. o
sumie przeciwległych kątów w czworokącie wpisanym w okrąg (10% zadań)
5) skorzystanie z tw. o mierze kąta opartego na tym samym łuku (20% zadań)
6) wzorów na wyliczenie promienia okręgu wpisanego/opisanego na trójkącie
i z pomocą tych rzeczy jesteś w stanie zrobić praktycznie każde zadanie, które może się pojawić
na tym poziomie nauczania.
2 mar 09:16
MIMI: nie uważam daras aby korepetycje mi pomogły ja jestem taki że muszę sam do czegoś przysiąść
poprzez ciężką pracę
2 mar 12:31
kyrtap : pomyliłem nick
2 mar 12:32
kyrtap : pisałem na bracie nicku
2 mar 12:32
kyrtap : no więc jak mówię u mnie korki nic nie pomogą a po drugie to tak zdrowo się zastanowić po to
chodzi się do szkoły żeby tam się uczyć a nie na korkach
2 mar 12:33
daras: to zapytaj w szkole
2 mar 18:35