ciągi
betina: w ciągu arytmetycznym suma wyrazu drugiego i piątego jest równa 7, a różnica wyrazu
dwudziestego pierwszego i trzeciego jest równa 54. wyznacz wzór ogólny tego ciągu .
moje rozw.
a2+a5 = 7
a21−a3= 54
a2= a1+(2−1)r
a2= a1+r
a5=a1+4r
a1+r+a1+4r=7
2a1+5r=7
i nie wiem co dalej
27 paź 21:12
Eta:
a2 +a5 =7 => 2a1 +5r=7
a21−a3 = 54 => a1 +20r − a1 − 2r = 54
to: 18r = 54 => r= 3
teraz juz dokończ i wyznacz "a1"
i podaj an = a1 +(n−1)*r =......
27 paź 21:19
betina: nie wiem jak mam wyznaczyc te a
27 paź 21:23
betina: czy to wyjdzie
an=4+(n−1)*3
27 paź 21:28
Eta: Omg

jezeli r=3 to: 2a
1+5r= 7 => 2a
1 +15= 7=>
2a
1= −15 +7 => 2a
1= −8
więc
a1 = − 4
to: a
n = −4 +(n−1)*3 = 3n −7
an= 3n −7
sprawdzamy:
a
2 = 3*2 −7 = −1 a
5 = 3*5 −7 = 8 a
21= 21*3 −7= 56 a
3*3 −7 = 2
więc:
a
2 +a
5= −1 +8 = 7 jest ok.
a
21− a
3 = 56 − 2 = 54 też ok
27 paź 21:38
betina: dzieki

27 paź 21:40