pomocy!!!!!
Anna: W trójkącie prostokątnym ABC kąt B ma 90 stopni, dane są BC= 15 a BE=8.5 , gdzie E jest
środkiem boku ABC. Wówczas promień koła wpisanego jest równy? Odp. 3 a jak uzasadnić i
rozwiązać?
28 lut 16:26
Mila:
E jest środkiem boku...?
28 lut 16:42
Anna: Tak
28 lut 16:43
Anna: Jest środkiem boku AC
28 lut 16:44
Janek191:

BE = 8,5
więc AE = CE = 8,5 oraz AC = 2* 8,5 = 17
c
2 + 15
2 = 17
2
c
2 = 289 − 225 = 64
c =
√64 = 8
Pole Δ
ABC
P = 0,5 *15*8 = 60
Obwód L
L = 15 + 8 + 17 = 40
Korzystamy z wzoru P = 0,5 L*r ⇒ 2 P = L*r
==========================
28 lut 16:47
Anna: Dziękuję
28 lut 16:52