asd
Uczę się: Wyznacz równania prostych stycznych do okręgu o równaniu x2+4x+y2−6y=7 nachylonych do osi OX
pod takim kątem α, że sinα = −2cosα .
Od czego rozpocząć takie zadanie?
Od namalowania okręgu o podanym równaniu?
28 lut 16:23
MQ: Od wyliczenia tgα
Da ci to wsp. kierunkowy prostych.
28 lut 16:26
Uczę się: ok wyliczyłem ze tgα=−2.
Co dalej? i skąd wiadomo że tgα to wsp. kierunkowy?
28 lut 16:43
Janek191:
a = tg α = − 2
więc proste styczne mają równania
y = −2 x + b
Te proste są styczne do okręgu , więc muszą mieć jeden punkt wspólny z okręgiem:
y = − 2 x + b
x2 + 4 x + y2 − 6 y = 7
−−−−−−−−−−−−−−−
itd.
28 lut 16:52
Uczę się: no ok, a co dalej zrobić? w książce mówią by wyznaczyć r i środek, ale nie bardzo wiem jak.
Myślałem, że mogę wykorzystać wzór na równanie okręgu ale to chyba nie to
28 lut 17:07
MQ: Podstawiasz y do równania okręgu i dostajesz równ. kwadratowe.
Żeby była styczność, to równ. ma mieć tylko jeden pierwiastek, czyli Δ=0.
Z warunku na Δ dostaniesz b.
Powinny wyjść dwie wartości b, bo masz dwie takie styczne.
28 lut 17:11
Uczę się: nie wiem czy dobrze policzyłem:
x2+4x+(−2x+b)2−6(−2+b)=7
x2+4x+(4x2−4xb+b2)+12x−6b=7
5x2+16x−7−4xb+b2−6b=0
dobrze?
28 lut 17:48
Uczę się: nie wiem co z tym dalej
28 lut 18:20
Domel: trochę pogmatwałeś w górnych wzorach (plusy z minusami) ale to pewnie błąd drukarski bo wynik
masz dobry.
Pogrupuj teraz elementy przy x2, samym x i bez x (będziesz miał współczynniki a, b i c
równania kwadratowego).
A potem jak podpowiada MQ − Δ=0 i wio
28 lut 20:11
Uczę się: i tak troche nie bardzo skoro mam 16x i potem 4xb to jak to mam liczyć?
a=5
b=20b
c=b
2−b−7
28 lut 20:26
MQ: 16x−4xb=(16−4b)x
28 lut 20:31
Domel: No przecież będzie:
5x2 + (16 − 4b)x + (b2 − 6b − 7) = 0
No i jakie są tu współczynniki a, b i c równania kwadratowego?
Raczej inne niż podałeś
28 lut 20:31
Jolanta: w książce radzili środek wyznaczyć ,piszesz,ze nie wiesz jak
(x−a)2+(y−b)
2=r
2
x
2−2ax+a
2+y
2−2by+b
2=r
2
x
2−2ax+y
2−2by=r
2−a
2−b
2
x
2+4x +y
2−6y =7
a=−2 b=3 7=r
2−4−9
styczna do okręgu jest prostopadła do prostej przechodzacej przez środek S(−2.3)
| | −1 | |
czyli prosta przechodzaca przez środek ma wspólczynnik kierunkowy a= |
| równanie |
| | 2 | |
b=4
ta prosta ma dwa punkty wspólne z okregiem i przez te punkty przechodza styczne do okręgu
28 lut 20:58
28 lut 20:59
Domel: No i znowu, żeby znaleźć punkty przecięcia prostej z okręgiem musisz zrobić układ równań i
znowu będziesz miała liczbę "b" (nie myl ze współczynnikiem b równania kwadratowego).
i będziesz musiała znaleźć te dwa punkty ale Δ teraz będzie > 0 (ze względu na te właśnie 2
punkty przecięcia)
28 lut 21:06
Jolanta: | | 1 | | 1 | |
x2+4x+( |
| x+4)2−6( |
| x+4)=7 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
x2+4x+ |
| x2+4x+16−3x−24−7=0 |
| | 4 | |
Δ=13
28 lut 21:07
Jolanta: Nie mylę,podpowiadam o co chodziło w ksiazce.
28 lut 21:09
Domel: Kurde − Statham mnie rozprasza

− tu faktycznie znajdziesz chyba prościej te 2 punkty
przecięcia bo masz całe równanie prostej i równanie okręgu
28 lut 21:14
Uczę się: no policzyłem Δ i wyszło:
−4b2−248b+396=0
i co w związku z tym?
28 lut 21:17
Uczę się: ok, druga podpowiedź. W książce jest coś takiego:
r=√20
Pokonanie zasadniczych trudności:
U{|−4+3−b|}{√5=√20
i o co chodzi?
28 lut 21:19
28 lut 21:24
Jolanta: oj mnie też zamotało .Masz wsólczynnik a=−2 y=−2x+b
u góry liczyłam wspólrzędne srodka S(−2,3) dokończ 7=r2−a2−b2 wyjdzie r=√20
teraz wzór na odległość od punktu czyli środka do prostej.odległośc ta jest równa promieniowi
28 lut 21:55
Uczę się: no ok, mam ten wzór ale skąd teraz odczytać parametry Ax, Bx, C
28 lut 22:15
Jolanta:
2x+1y−b=0
A=2 B=1 C=−b x
0=−2 y
0=3
28 lut 22:20
MQ: Po co się bawicie tym promieniem.
Wyliczyłeś Δ o 21:17 i przyrównałeś do 0 (mam nadzieje, że się nie pomyliłeś).
Masz, jak widać równ. kw. na b.
Wyliczasz b i dostajesz dwie wartości b1 i b2.
Twoje proste to:
y=−2x+b1
i
y=−2x+b2
i koniec.
28 lut 22:22
Jolanta: | | 2 | |
postac kierunkową zapisujesz w postaci ogólnej .Gdyby były ułamki np y= |
| x+2 to mnożysz |
| | 3 | |
3y=2x+6 2x−3y+6=0 A=2 B=−3 C=6
28 lut 22:23
Jolanta: Zeby sie nauczyć
28 lut 22:25
Uczę się: MQ− mi wychodziły brzydkie delty, nie dające się spierwiastkować. a w odpowiedziach jest
inaczej i b są liczbami całkowitymi

delta mi wyszła 3844
28 lut 22:43
Uczę się: ok wyliczyłem jedno b z:
U{|−4+3−b|}{√5=√20
4−3+b=10
b=9
i faktycznie w odpowiedziach jest taka jedna odpowiedź, drugim b jest liczba −11, ale nie wiem
skąd ona sie wzięła
28 lut 22:50
Jolanta: wartosci bezwzględne sobie przypomnij
−4+3−b=10 lub −4+3−b=−10
−11=b
28 lut 23:01
Uczę się: o matko, dzięki... nie wiem czemu tego nie wziąłem pod uwagę, więc zadanko zrobione i te
obliczanie równania kwadratowego nie pogmoło a nawet nie tędy droga.
28 lut 23:03
Jolanta: 
a moze o babciu
28 lut 23:05
Uczę się: nie, chyba nie jesteś tak stara
28 lut 23:09
MQ: Ad 22:43 i 21:17
Bo źle policzyłeś
Powinno było wyjść −4b
2−8b+396=0
Dzielisz to przez −4 i wychodzi ci
b
2+2b−99=0
b
1 wychodzi −11
b
2 wychodzi 9
czyli zgadza się
28 lut 23:11
Jolanta: Muszę sie wziąć za rachunek prawdopodobienstwa ale mnie odrzuca,Zupełnie tego nie czuję
28 lut 23:14
Domel: Dobra − jeżeli wrócimy do równania z 20:31
5x
2 + (16 − 4b)x + (b
2 − 6b − 7) = 0
a = 5
b = 16 − 4b
c = b
2 − 6b − 7
Δ = (16 − 4b)
2 − 4*5*(b
2 − 6b − 7) = 256 − 128b + 16b
2 − 20b
2 + 120b + 140
Δ = −4b
2 − 8b +396 = 0
−4b
2 − 8b +396 = 0
Δ
b = (−8)
2 − 4*(−4)*396 = 64 + 6336 = 6400
√Δb = 80
| | 8 − 80 | | −72 | |
b1 = |
| = |
| = 9 |
| | 2*(−4) | | −8 | |
| | 8 + 80 | | 88 | |
b2 = |
| = |
| = −11 |
| | 2*(−4) | | −8 | |
28 lut 23:17
Uczę się: a no chyba, że. w sumie te zadania nie są trudne z rozszerzenia, najbardziej przerażające są te
terminy że np :"nachylonych do osi OX pod takim kątem α, że sinα = −2cosα ."
takie rzeczy powodują strach, ale jak się zrobi takie jedno zadanie takiego typu to potem już
łątwo
28 lut 23:19
Uczę się: faktycznie, w moich obliczeniach zły znak postawiłem przy 120b przy liczeniu delty dlatego
wyszło mi −128b−120b
mój błąd, przyznaje ^^ całkiem fajne zadanie jakby się tak przyjrzeć, no i najważniejsze jest
to że dwóch sposobów się nauczyłem
28 lut 23:25
Domel: No i równania prostych stycznych do okręgu będą:
y
1 = ...?
y
2 = ...?
wypisz

!
28 lut 23:28
Janek191:
Dokończę :
y = − 2 x + b
x
2 + 4 x + y
2 − 6 y = 7
−−−−−−−−−−
x
2 + 4 x + ( −2 x + b)
2 − 6*( − 2 x + b) = 7
x
2 + 4 x + 4 x
2 − 4b x + b
2 + 12 x − 6 b − 7 = 0
5 x
2 + (16 − 4 b) x + b
2 − 6 b − 7 = 0
Δ = ( 16 − 4 b)
2 − 4*5*( b
2 − 6 b − 7 ) = 256 − 128 b + 16 b
2 − 20 b
2 + 120 b + 140 =
= − 4 b
2 − 8 b + 396
Δ = 0 , więc
− 4 b
2 − 8 b + 396 = 0 / : ( − 4)
b
2 + 2 b − 99 = 0
Δ
b = 4 − 4*1*(−99) = 4 + 396 = 400
√Δb = 20
| | − 2 − 20 | | − 2 + 20 | |
b = |
| = − 11 lub b = |
| = 9 |
| | 2 | | 2 | |
Odp. y = − 2 x − 11 , y = − 2 x + 9
============================
28 lut 23:33
Domel:
28 lut 23:43
Uczę się: Dokładnie tak. Dziękuję za pomoc
1 mar 08:25