Obliczyć granicę limx->0
Aashi: | | sin7x | | 0 | | (sin7x)' | |
lim x→0 = |
| = |
| =lim x→0 = |
| = ? |
| | 9x | | 0 | | (9x)' | |
i teraz trzeba policzyc pochodna ze wzoru na iloraz ? mógłby mnie ktoś naprowadzić ?
28 lut 16:11
ICSP: a ile to jest [sin(7x)]' oraz (9x)' ?
28 lut 16:15
pigor: ... , pochodne elementarnych funkcji musisz znać,
a bez nich to np. tak
| | sin7x | | 7 | | sin7x | |
lim x→0 |
| = lim x→0 |
| * |
| = 79 *1 = 79 |
| | 9x | | 9 | | 7x | |
28 lut 16:18
pigor: ..., tam wcale nie ze wzoru na pochodną ilorazu
tylko iloraz pochodnych : osobno licznika i mianownika .
28 lut 16:21
Aashi: | | 7 | |
czyli dokładnie z czego trzeba skorzystać, bo nie wiem skąd te |
| ? |
| | 9 | |
28 lut 16:25
Ajtek:
| | sinx | |
limx→0 |
| =1, bardzo łatwy dowód do zrobienia. |
| | x | |
28 lut 16:27
Aashi: Dziękuje
28 lut 16:31
Domel: info dla koleżanki − no z de'Hospitala też wyjdzie
(sin7x)' = | t=7x | = (sint)' = cost*(t)' = (cos7x)*(7x)' = 7*cos7x
(9x)' = 9
dla x→0 => cos7x→1
| | 7*cos7x | | 7*1 | | 7 | |
limx→0 |
| = |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
28 lut 19:58