wyznaczanie parametru
kasia: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których prosta y=2x+m jest styczna do okręgu
x2+6x+y2−8y=11
28 lut 15:36
Trivial: Prosta jest styczna do okręgu wtedy, gdy przecina się z nim tylko w jednym punkcie. To
wystarczy żeby to zadanko rozwalić.
28 lut 15:41
J:
Podstaw do równania okregu y = 2x + m, otrzymane równanie kwadratowe musi mieć tylko jeden
pierwiastek.
Albo: wyznacz współrzedne środka okręgu i nałóż warunek , aby odległość środka od prostej była
równa promieniowi okręgu
28 lut 15:41
Piotr 10: d(k;S)=r
gdzie k: 2x −y +n=0
S − środek okręgu
28 lut 15:42
J: Wtam "Trivial" ... ma jeden punkt wspólny z okręgiem

nie przetnie go w jednym punkcie
28 lut 15:43
Trivial: A jaka to różnica?
28 lut 15:45
J: Nie czepiam się

ale... czy styczna do krzywej przecina ją w jednym punkcie
28 lut 15:48
Trivial: J, nie wiadomo. Może przecinać w wielu punktach.
28 lut 15:50
J:
28 lut 15:50
Trivial:

A oto przykład.
28 lut 15:53
J:
28 lut 15:54