prawdopodobieństwo
zocha: Ze zbioru liczb z = {0,1,2,3. ....,20} losujemy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo., że druga wylosowana liczba jest większa od pierwszej.
28 lut 15:29
Mila:
|Ω|=21*20
A− druga wylosowana liczba jest większa od pierwszej (⇔wylosujemy dwuwyrazowy ciąg rosnący).
28 lut 15:45
PW: Myślę, że można rozwiązać "leniwie". Po opisie przestrzeni Ω (bez liczenia jej elementów)
stwierdzić:
zdarzenia A − "wylosowana dwójka liczb została ułożona w sposób rosnący" i A' są równoliczne i
rozłączne, a więc P(A) + P(A') = 2P(A) = P(Ω)
2P(A) = 1
28 lut 16:31
Trivial: PW, bardzo fajny sposób.
28 lut 16:32