Wielomiany
Consolidaa: Dany jest wielomian W(x)=x4+mx2+m2−m. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których
ten wielomian nie ma pierwiastków.
28 lut 15:21
Trivial: Zauważ, że równanie jest dwukwadratowe.
28 lut 15:22
Consolidaa: Niestety nie wem co mi to daje.
28 lut 15:24
J: Podstaw: x2 = t
28 lut 15:26
Consolidaa: Ok, podstawiłam i co dalej?
28 lut 15:27
Consolidaa: G(t)=t2+mt+m2−m
28 lut 15:27
Piotr 10: licz deltę Δt
28 lut 15:27
Consolidaa: Δt= −3m2+4
Δm=48
28 lut 15:29
Trivial:
Podstawiasz u = x2, u ≥ 0 wtedy: Wu(u) = u2 + mu + m2−m,
1. Pierwiastki nie będą istnieć gdy: Δu < 0.
2. Pierwiastki nie będą istnieć także, gdy wielomian Wu będzie miał same ujemne miejsca
zerowe.
28 lut 15:29
J: Żle policzyłaś Δt
28 lut 15:33
Trivial:
Czyli podsumowując do rozpatrzenia dwa przypadki.
1. Δu < 0
2. Δu ≥ 0, u1+u2 < 0, u1u2 > 0.
28 lut 15:34
Consolidaa: Mogłabym prosić o obliczenia?
28 lut 15:34
Consolidaa: A jak powinno być prawidłowo?
28 lut 15:34
J: Δt = m2 − 4(m2 − m) = −3m2 + 4m
28 lut 15:36
Consolidaa: A czy mogłabym prosić o wytłumaczenie tego: Pierwiastki nie będą istnieć także, gdy wielomian
Wu będzie miał same ujemne miejsca zerowe. ?
28 lut 15:43
Trivial: Ponieważ u = x
2 ≥ 0. Jeśli oba pierwiastki u wyjdą ujemne, to będzie problem.
28 lut 15:44
J: Bo masz warunek u = x2 . jeśli u < 0, to x nie istnieje , bo x2 ≥ 0 dla kazdego x
28 lut 15:46
Consolidaa: ok dzięki, a co mam podstawić za t1 i t2?
28 lut 15:46
Trivial: Wzory Viete'a.
28 lut 15:48
28 lut 15:53
Consolidaa: Dziękuję bardzo!
28 lut 16:19