Oblicz P(AUB)
Matejko: Oblicz P(AUB) jeżeli
P(A')=0,9 i P(B\A)=0,7
proszę o wskazóweczkę
28 lut 14:23
pigor: ..., wyjdź że wzoru na P(AUB)= ... i zobacz ,
co masz dane lub co pozornie nie masz
28 lut 14:29
Matejko: mam

b) P(A'∩B')=0,3 tego nie wiem
28 lut 14:42
Matejko:
28 lut 15:25
Mila:
a)
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
P(A)=1−0,9=0,1
P(B|A)=P(B)−P(A∩B)=0,7
P(AUB)=0,1+0,7=0,8
b) wskazówka
(A'∩B')'=AUB
28 lut 15:50
Matejko: Mila znasz jeszcze jakieś patenty takie jak ten w b)?
28 lut 18:35
Matejko: nie wiem jak pkt b rozwiązać proszę o pomoc
28 lut 19:13
Mila:
Rozumiem, że dane P(A'∩B')=0,3 i szukane P(AUB)?
(A'∩B')'=AUB prawo de Morgana
P((A'∩B')')=1−P(A'∩B')=1−0,3=0,7 =P(AUB)
28 lut 20:19
Matejko: Miluś znasz jakieś takie jeszcze patenty?
1 mar 10:11
Mila:
No trudno mi to powiedzieć, trzeba rozwiązywać zadania, to pojawią Ci się problemy.
1 mar 16:08