planimetria
Marcin: Liczę na Waszą pomoc, nie wiem jak poradzić sobie z tym zadaniem.
Uzasadnij że jeżeli w trapez prostokątny ABCD można wpisać okrąg to trójkąt którego
wierzchołkami są środek O okręgu i końce dłuższego ramienia jest prostokątny.
28 lut 14:20
Marcin: .
28 lut 15:17
PW: Suma miar wszystkich kątów czworokąta jest równa 360°. Dwa kąty w tym trapezie są proste, więc
suma miar kątów przy dłuższym ramieniu jest równa
360°− 2•90° = 180°.
To i fakt, że środek okręgu wpisanego jest wspólnym punktem dwusiecznych tych kątów daje
tezęDobrze by było narysować, oznaczyć te połówki kątów symbolami α i β, po czym napisać
2α+2β = 180°
α+β = 90°,
a więc kąt γ, o którym mówi zadanie, spełnia równanie
α+β+γ =180°
(bo α, β, γ są miarami kątów jednego trójkąta BCO)
90°+γ = 180°
28 lut 17:17