Planimetria
Kamila: w czworokącie abcd okręgi wpisane w trójkąty ABC i ADC są styczne zewnętrznie. Wykaż że
czworokąt ABCD można wpisać okrąg.
Proszę o pomoc.
28 lut 14:17
Marcin: .
28 lut 15:13
Marcin: Odcinki styczne są równej długości oraz sumy boków przeciwległych są równe.
28 lut 15:15
Kamila: Proszę o zobrazowanie tego bo dalej nie wiem jak to rozwiązać.
28 lut 15:26
Mila:

Punkty styczności okręgu z ramieniem są jednakowo odległe od wierzchołka kąta
DE=DF
analogicznie zaznacz w pozostałych punktach styczności⇔
a+c=b+d warunek wpisania okręgu w czworokąt.
28 lut 17:35
agulka:

W czworokąt można wpisać okrąg jeżeli: a+c=b+d.
a=x+p
b=x+y
c=y+z
d=z+p
x+p+y+z=x+y+z+p
L=P
28 lut 17:42