wielomiany
kaczor_90: Rozłóz na rzeczywiste czynniki liniowe i kwadratowe nastepujace wielomiany o współczynnikach
rzeczywistych: a) x
6+27 b) x
12+x
8+x
4+1
Proszę o pomoc bo mam to na jutro

a nie wiem to ugrysc
27 paź 20:57
Zbronek: a)(x2)3+33=....wzór skróconego mnożenia
27 paź 21:00
kaczor_90: no i co dalej to daje?
27 paź 21:02
kaczor_90: a dobra wiem juz jak a zrobic. no a b?
27 paź 21:04
Zbronek: b)suma czterech wyrazów ciągu geometrycznego
a
1=1
q=x
4
| | 1−x16 | | (1−x8)(1+x8) | | (1−x4)(1+x4)(1+x8) | |
Sn=1* |
| = |
| = |
| = |
| | 1−x4 | | 1−x4 | | 1−x4 | |
(x
4+1)(x
8+1)
27 paź 21:09
Zbronek: lub prościej
=x
8*x
4+x
8+x
4+1=x
8(x
4+1)+x
4+1=(x
4+1)(x
8+1)
27 paź 21:12
Eta:
Zbronek 
a co Ty na to?
x
12 + x
8 +x
4 +1= x
8( x
4+1) +( x
4+1) = ( x
4+1)( x
8+1)
Pozdrawiam
27 paź 21:13
Eta:
No masz chłopie szczęście

1min. Cię uratowała
27 paź 21:14
kaczor_90: i to juz koniec? bo ja te zad mialem na cw z algebry...
27 paź 21:24
Zbronek: złota minuta,
>>Eta czuwa,Eta radzi ,Eta nigdy Cię nie zdradzi!<<
hip −hip hurra−hurra,hip −hip hurra−hurra, hurra−hurra, hurra−hurra

!
pozdrawiam
27 paź 21:39
Zbronek: co to jest cw? kaczor90
27 paź 21:41