....
mario: Rozwiaż równanie tg(3x − π3) = √3
28 lut 13:31
J: | | π | | π | | π | | π | | 2 | |
⇔ tg(3x − |
| ) = tg |
| ⇔ (3x − |
| ) = |
| + kπ ⇔ 3x = |
| π + kπ ⇔ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
28 lut 13:37
mario: dzięki , a w tym przykładzie ? cos(2x +π3) = 1 w zbiorze <0;2π>⇔ cos(2x +π3) = 2kπ ⇔
2x + π3 = 2kπ ⇔ x = −π6 +kπ ?
28 lut 14:07
J:
Jeśli masz wskazany przedział, tutaj <0,2π> , to szukasz rozwiązań tylko w tym przedziale,
| | π | | π | | π | |
czyli 2x + |
| = 0 ⇔ 2x = − |
| ⇔ x = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 6 | |
28 lut 14:13
mario: hmm w odpowiedzi mam x = 56π lub x = 116π ..
28 lut 14:28
J: w przedziale <0;2π> cos x = 1 tylko dla x = 0 lub x = 2π ( to drugie rozwiązanie przez nieuwagę
pominąłem
| | π | | 5 | | 11 | |
2x + |
| = 2π ⇔ x = |
| π , co do drugiego x = |
| π , muszę pomysleć |
| | 3 | | 6 | | 6 | |
28 lut 14:38
J: | | 11 | | 11 | | π | | 12 | |
Odp. x = |
| π nie jest prawidłowa, 2* |
| π + |
| = |
| π = 4π ( poza |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | |
przedziałem )
28 lut 14:43
28 lut 14:44
Domel: J Twoje 1 rozwiązanie nie mieściło się w przedziale (znak "−" przed ułamkiem sugeruje że
jesteśmy poza przedziałem (0; 2π)) ale jeżeli dodamy amplitudę 2π to jesteśmy w
przedziale
28 lut 14:48
J: | | π | |
A kto powiedział,że x ma należeć do przedziału <0;2π> ?  To kąt 2x + |
| ma neleżec do |
| | 3 | |
tego przedziału
28 lut 14:53
pigor: ..., autor równania zapewne "lubi" dodatnie kąty, a
więc np. tak : pamiętając o warunku
x∊[0;2π] , masz
cos(2x+13π)= 1 ⇔ 2x+
13π= 2kπ ⇔ 2x= −
13+2kπ /:2 ⇔
⇔ x= −
16π+kπ ⇔
x= 16π(−1+6k) i k=1,2 , bo 0 ≤ x ≤ 2π ⇒
⇒ x=
16π(−1+6*1) v x=
16π(−1+6*2) ⇔
x= 56π v x= 11π.
28 lut 14:56
Domel: Ja w każdym razie podszedłbym do tego w ten sposób:
| | π | |
2x + |
| = 0 + 2kπ gdzie k∊C |
| | 3 | |
więc
| | π | | 5 | |
dla k = 1 => x = − |
| + π = |
| π |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 11 | |
dla k = 2 => x = − |
| + 2π = |
| π |
| | 6 | | 6 | |
28 lut 14:59
J: Albo autor postu nie napisał, że to własnie x ∊ <0,2π>
28 lut 14:59
mario: no treść była taka jak podałem, nic w niej nie zmieniałem ,dzięki wam za pomoc
28 lut 15:06