matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji
JAJAJA:
x + sin2x
lim
x+sin3x
x−>0
28 lut 13:26
zombi:
x + sin2x
sin2x
x + 2x *
2x
=
x + sin3x
sin3x
x + 3x *
3x
28 lut 13:39
Trivial:
zombi
, Dalej mamy symbol nieoznaczony. Najłatwiej od razu podzielić licznik i mianownik
1+2*1
3
przez x.
Wtedy granica g =
=
.
1+3*1
4
28 lut 15:21