przekształcanie wykresów funkcji
bartek: Wykres funkcji f(x)=3x−6 przesunięto o 2010 jednostek w górę otrzymując wykres funkcji g.
a) Napisz wzór funkcji g.
b) Wykres funkcji g można otrzymać również przesuwając wykres funkcji f wzdłuż osi OX. O ile
jednostek i w którą stronę należy przesunąć wykres funkcji f?
c)Znajdź współrzędne punktu przecięcia wykresu funkcji h(x)=−f(x) z osią OY.
a) g(x) = 3x−6+2010
g(x) = 3x+2004
b) g(x) = 3(x+668)
czy mógłby mi ktoś pomóc z podpunktem c?
28 lut 12:43
J: h(x) = −3x + 6 i y = h(0) = ... A(0,y) − punkt przecięcia.
28 lut 12:51
bartek: dzięki!
28 lut 12:55