Trzy pierwiastki wielomianu W(x)=x3+px+q tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 4. W
Michał: Trzy pierwiastki wielomianu W(x)=x3+px+q tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 4. Wyznacz p i q
czy ktoś mógłby mi pomóc w zrozumieniu tego zadania

bardzo prosze o pomoc.
28 lut 10:48
Piotr 10: Wzory Viete'a 3 stopnia ( jak nie znasz to poszukaj w necie)
28 lut 10:53
MQ: x1=x1
x2=x1+r
x3=x1+2r
W(x)=(x−x1)(x−x1−r)(x−x1−2r)
Wymnożyć i porównać współczynniki przy potęgach.
28 lut 10:56
Piotr 10: Ze wzorków masz od razu pierwiastki
x1=−4 x2=0 ; x3=4
Potem łatwo wyliczasz q (q=0)
I teraz p
28 lut 10:59
Janek191:
W(x) = x3 + p x + q
Miejsca zerowe − wyrazy ciągu arytmetycznego o różnicy 4, więc
x1 = a x2 = a + 4 x3 = a + 8
oraz
W( a) = a3 + p a + q = 0
W( a + 4) = 0
W( a + 8) = 0
Mamy układ 3 równań z 3 niewiadomymi a, p, q
28 lut 11:03
Michał: dzięki chłopaki za pomoc już analizuję to co tutaj daliście
Pozdrawiam !
28 lut 11:22
Michał: już zrozumiałem !

dzięki jeszcze raz wszystkim przeanalizowałem wasze sposoby na rozwiązanie
tego zadania
28 lut 11:32