Granice ciąg dalszy...
pie: A takie?

Granice ciąg dalszy...
| | 1 | | π(2n−1) | |
limn→∞ |
| tg( |
| ) |
| | n2 | | 4 | |
Wykaż, że:
| | a1+a2+a3+...+an | | 1 | |
limn→∞ |
| = |
| , gdzie r≠0 i (an) to ciąg arytmetyczny o |
| | (an)2 | | 2r | |
wyrazach różnych od zera.
27 lut 23:15
wredulus_pospolitus:
1) z tw. o 3 ciągach korzystasz
2) patrz pkt (1)
3) granica nie istnieje (przynajmniej na pierwszy rzut oka)
4) licznik to suma ciągu arytmetycznego ... zapisz tą sumę korzystając z an, n oraz r
27 lut 23:18
pie: W 3) ma być 0.
27 lut 23:21
wredulus_pospolitus:
| | π(2n−1) | | π | |
tg( |
| ) = tg |
| = 1 .... zauważ jaki jest okres funkcji trygonometrycznej tgx |
| | 4 | | 4 | |
27 lut 23:34