wielomiany z parametrem
dus: wykaz ze dla kazdej wartosci parametru m (m∊R) rownanie x3+x+m2x=m2+x2+1 ma tylko jedno
rozwiązanie
27 lut 23:13
ZKS:
x3 + x + m2x = m2 + x2 + 1
x3 − x2 + (m2 + 1)x − (m2 + 1) = 0
x2(x − 1) + (m2 + 1)(x − 1) = 0
(x − 1)(x2 + m2 + 1) = 0
Kończ.
27 lut 23:15
dus: 1) Δ=0 m4−4=0
f(1)=0 ⇔ 2+m2=0 ⇔ m=−√2 v m=√2
2) Δ<0 ⇔ m4−4<0 ⇔ (m−√2)(m+√2)(m2+2)<0 ⇔ m∊(−∞,−√2)u (√2,∞)
coś popsułam
27 lut 23:29
ZKS:
2 + m2 = 0
Wstaw w miejsce za m = √2 i zobaczy co otrzymasz.
27 lut 23:31
dus: sprzeczność, co do tej 1) z Δ to (m2−2)(m2+2) wiec tam bedzie m=−√2 v m=√2
27 lut 23:34
ZKS:
A jak otrzymujesz taką Δ? Znasz wzór? Tak naprawdę wcale nie trzeba liczyć Δ tylko zauważyć
że wyrażenie x2 + m2 + 1 jakie jest?
27 lut 23:36
dus: nadal nie wiem gdzie mam błąd
27 lut 23:36
Ajtek:
Nieujemne

Cześć
ZKS 
.
27 lut 23:36
dus: x2 + m2 + 1=0
27 lut 23:37
ZKS:
Hej
Ajtek.

Niestety ale źle.
27 lut 23:37
dus: Δ=b2−4ac
nieujemne? ale czemu?
27 lut 23:38
ZKS:
Niestety to nie jest nieujemne.
27 lut 23:40
Marcin: Δ<0, brak pierwiastków. Jedynym rozwiązaniem jest 1.
27 lut 23:41
dus: no tak dodatnie, bo są kwadraty i +1
27 lut 23:41
Ajtek:
Źle spojrzałem

.
27 lut 23:42
dus: dzięki za pomoc
27 lut 23:43
ZKS:
Późna pora dlatego
Ajtek.
27 lut 23:44
Ajtek:
Czasami za szybko chcesz coś zauważyć i nie zawsze jest to
trivialne
27 lut 23:45
ZKS:
27 lut 23:46