Bogdan:
y = (x
x)
x ⇒ y = x
(x2)
lny = ln x
(x2) ⇒ lny = x
2 lnx, wyznaczamy pochodne lewej i prawej strony:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * y' = 2x lnx + x2 * |
| ⇒ |
| * y' = 2x lnx + x |
| y | | x | | y | |
| 1 | |
| * y' = x(2 lnx + 1) / * y |
| y | |
y' = x
(x2) * x(2 lnx + 1) ⇒ y' = x
x2 + 1(2ln x + 1)
Podobnie wyznacza się pochodną każdej funkcji typu y = [f(x)]
g(x), w tym y = x
√x
Nie udało mi się wyznaczyć całkę nieoznaczoną dla y = (x
x)
x.
Można uzyskać całkę oznaczoną z założonym przybliżeniem zapisując tę funkcję w postaci
szeregu Taylora.