wielomiany
Iza: bardzo proszę
y=W(x) gdzie st. W(x)=4, funkcja W ma jedno miejsce zerowe −2. do wykresu funkcji W naleza
punkty A(−3,27) oraz B(1,27). WYkres funkcji W ma z osią OY punkt wspólny (0,24). Napisz wzor
funkcji y=W(x) w postaci ogolnej
27 lut 22:47
Wazyl: Jeżeli jest stopnia 4 i wiadomo że ma chociaż jedno miejsce zerowe to wiadomo także że nie jest
ono jedyne
27 lut 23:55
Janek191:

W(x) = a x
4 + b x
3 + d x
2 + c x + e
Mamy
W(− 2) = 16 a − 8 b + 4 c − 2 d + e = 0
W(−3) = 81 a − 27 b + 9 c − 3 d + e = 27
W(1) = a + b + c + d + e = 27
W(0) = e = 24
Po rozwiązaniu tego układu równań otrzymamy :
a = 7
b = 24
c = 0
d = − 28
czyli
W(x) = 7 x
4 + 24 x
3 − 28 x + 24
28 lut 10:55
PW: Wazyl, nieprawda. Przykład:
(0) W(x) = a(x+2)4
ma tylko jedno miejsce zerowe. W tym zadaniu wersja (0) jest niemożliwa, co łatwo sprawdzamy
podstawiając x=0 i x=1.
(1) W(x) = (x+2)P(x),
gdzie P jest stopnia trzeciego.
Mam pytanie do Izy:
− Na pewno dobrze przepisana treść? Jakieś paskudne rachunki wychodzą (albo mam zły dzień).
28 lut 12:15
PW: O, nie odświeżałem dawno, a tu już
Janek191 rozwiązał
28 lut 12:17
Trivial:
Janek191, jak Ty z 4 równań obliczyłeś 5 niewiadomych to ja nie wiem.
PW, jeśli wielomian czwartego stopnia ma mieć tylko jeden pierwiastek, to przewidujemy
postać:
W(x) = (x+2)
2(ax
2 + bx + c)
Gdyż wielomian stopnia trzeciego (tak jak u Ciebie) zawsze ma chociaż jeden pierwiastek.
Taka postać wielomianu prowadzi do układu równań:
W(−3) = 9a − 3b + c = 27
9a − 3b + c = 27
W(1) = 9(a + b + c) = 27
a + b + c = 3
W(0) = 4c = 24
c = 6
Co już bardzo łatwo rozwiązać. Podstawiając c do pozostałych równań mamy:
3a − b = 7
a + b = −3
Skąd już łatwo: (a,b,c) = (1,−4,6). Zatem:
W(x) = (x+2)
2(x
2 − 4x + 6) = ...
// wymnożyć
Jeszcze sprawdzenie Δ = 16 − 24 < 0
OK.
28 lut 15:15