RÓWNANIA WYKŁADNICZE
xyz: Rozwiąż równanie:
a) (√33)2x−2=811−x2 Odp: x=−34 i x=1
b) 2x+1−3*2x−2=80 Odp: x=6
27 lut 22:40
MQ: Przecież już rozwiązane masz
27 lut 22:45
Ajtek:
O obliczenia chodzi
MQ 
.
27 lut 22:46
xyz: nie mogę dojść dlaczego właśnie takie są odpowiedzi w podręczniku − rozwiązywałam już przykład
a) kilka razy, a za każdym razem x był równy 0 lub 1
27 lut 22:48
Eta:
a) 3
−x+1= 3
4(1−x2)
dokończ.........
| | 3 | |
b) 2x(2− |
| )=80 ⇒ 2x= 26 ⇒x=... |
| | 4 | |
27 lut 22:49
Marcin: Musisz zawsze doprowadzać do takich samych podstaw. Wtedy już masz z górki
27 lut 22:53