rozwiąż równanie !
Kasiekk: rozwiąż równanie:
27 paź 20:30
Kasiekk: Pomocy
27 paź 20:35
Kasiekk: Haloo?
27 paź 20:45
justyna:
2/x+2 − 4x/x2−4=0
2/x+2 − 4x/(x−2)(x+2)=0 mnożę przez x+2 i się skraca
2− 4x/x−2=0 mnożę przez x−2 i się skraca
2x+4 −4x=0
−2x=−4
x=2
reszta analogicznie
27 paź 20:46
Kasiekk: chodzi mi konkretnie o ten ostatni przykład, bo nie może mi wyjść wynik
27 paź 20:48
Kasiekk: potrafi ktos to zrobic?
27 paź 20:52
siaha: 6x2−15x=4x3−25x−4x2+25
−2x2+5=0 2x−5=0
x=√52 x=52
x=−√52
27 paź 20:58
justyna: a jaki ma być wynik?
27 paź 21:02
Eta:
Pamiętajcie wszyscy ,że należy określić dziedzinę


!
"w imię ojca i syna: pierwsza dziedzina" 
bo wyrazenia są wymierne!
ostatni przykład:
| 3x | | x−1 | |
| = |
|
|
| (2x −5)(2x+5) | | 2x −5 | |
3x( 2x−5)= (x −1)(2x−5)(2x+5) /:(2x −5)
3x = ( x −1)(2x +5)
3x = 2x
2 +3x −5 => 2x
2 = 5
| | √5 | | √10 | |
to: odp : x = |
| = |
|
|
| | √2 | | 2 | |
27 paź 21:10
Kasiekk: dziedzina jest oczywista więc nawet o niej nie wspominam

dziękuje
27 paź 22:21