matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Justa:
Rozwiąż równanie: |2sin3x−3|=4 1
o
2sin3x−3=7 2sin3x=7 sin3x=3,5>1 −> brak rozwiązań 2
o
2sin3x−3=−4 2sin3x=−1 sin3x=−0,5 i jak teraz wynik obliczyć, próbuję na wykresie, ale coś tego nie widzę
27 lut 22:06
Ajtek:
π
5π
sin3x=sin(−
+2kπ) lub sin3x=sin(−
+2kπ)
6
6
π
5π
3x=−
+ 2kπ lub 3x=−
+2kπ
6
6
Dalej dasz radę
.
27 lut 22:24