a
xyzz: zadaie z Próbnej Matury z lutego tego roku

Wykaż ,że jeżeli kąty trójkata α,β,γ spełniają równanie sin
2α=sin
2β+sin
2γ to trójkąt jest
prostokątny .
27 lut 21:41
xyzz:
27 lut 21:50
MQ: A co? Sam nie popróbujesz?
27 lut 21:51
xyzz: nie wiem jak zaczac
27 lut 21:54
xyzz: wiemy ze α+β+γ=180
27 lut 21:55
MQ: Twierdzenie sinusów
27 lut 21:57
Wazyl: tzn że α= π − (β+δ)!
27 lut 21:57
MQ: Nie kombinujcie. Z tw. sinusów wychodzi natychmiast.
27 lut 21:59
Eta:
Z tw. sinusów
| a | | b | | c | |
| = |
| = |
| =2R |
| sinα | | sinβ | | sinγ | |
| | a2 | |
sin2α= |
| , sin2β= .... sin2γ=... |
| | 4R2 | |
dokończ........
27 lut 21:59
Wazyl: To zadanie na podstawę czy rozszerzenie?
27 lut 22:00
Eta:
Rozszerzenie
27 lut 22:01
MQ: Ja bym to dał do gimnazjum.
27 lut 22:01
Eta:
Ja też
27 lut 22:02
Wazyl: Ciekawe czy rozpisując też wyjdzie. Nadzieje pokładam w sinπ!
27 lut 22:03
Ajtek:
Jak go gimnazjum to ja szkołę zmieniam

.
Witam
Eta,
MQ
27 lut 22:05
xyzz: rozumiem z Tw.sinusów najszybciej wychodzi
27 lut 22:07
MQ:
Ajtek
27 lut 22:09